“Gemeente mag dit initiatief koesteren en nog meer ondersteunen”

Sabine Brachthäuser was verbaasd over de resultaten van de thermografische scan in haar jaren 30 woning in de Sweelincklaan. Samen met haar partner Hans van Katwijk heeft zij de afgelopen jaren al veel in duurzaamheid geïnvesteerd. Zo zijn er afgelopen zomer zonnepanelen geplaatst op het dak. Maar er blijkt nog genoeg te verbeteren.

Waarom Sabine Brachthäuser een thermografische scan liet uitvoeren in woning in de Sweelincklaan? “De warmtefoto’s die Rob Groen van ons huis had gemaakt vond ik erg interessant, toen wist ik meteen dat ik mee wilde doen. Als zangeres heb ik niet een beroep dat duurzaamheid bevordert. Mijn man heeft hierin wat meer mogelijkheden, als directeur van twee scholen. Maar goed, ook met je eigen huis wil je graag een bijdrage leveren aan het milieu.”

Ruim achttien jaar ontmantelden Hans en Sabine het jaren dertig huis. “We hebben alles geïsoleerd conform de mogelijkheden die zich toen boden. We weten hoe het skelet van ons huis eruit ziet en daarom hechten we er waarde aan om het helemaal te doorgronden. Omdat we alles vanuit de basis hebben opgebouwd, willen we graag met de kennis van nu alle hoeken en gaten in orde hebben.”

“Toen we hoorden dat de gemeente subsidie geeft voor de scan waren we meteen om: daar moesten we gewoon gebruik van maken. We wilden aanhaken op de maatschappelijke en politieke discussies. Hoe milieuvriendelijk is ons huis en wat is ons wooncomfort?”

De thermoscan heeft een paar luchtgaten in beeld gebracht. Vooral de situatie in de uitbouw aan de achterkant is niet zo goed als verwacht. “Daar is destijds niet bijzonder duurzaam gewerkt door de aannemer. Op één plek werd de rook tijdens de overdrukmeting door de spouw naar buiten geduwd. Dat was gek om te zien. Ik kan mij voorstellen dat veel jaren 30 huizen dit soort ‘bijzonderheden’ vertonen.”

“Om spijkers met koppen te slaan hebben we samen met aannemer en duurzaamheidsexpert Peter van der Kleij een prioriteitenlijst opgesteld. Deze lijst gaan we voorleggen aan de gemeente, in de hoop dat zij akkoord gaan met een duurzaamheidslening. Ik vind dat de gemeente initiatieven als Duurzaam Craneveer meer moet koesteren. In Duitsland, waar ik vandaan kom, wordt overigens veel meer nagedacht over het verduurzamen van woningen. De regels zijn daar veel strenger.”

Lees het volledige rapport van Sabine’s jaren 30 huis en de andere huizen die we hebben doorgemeten in 2018.