Waarvoor krijg je in 2018 nog subsidie?

Buurkracht heeft een kort en helder overzicht. Samengevat:

Financiering door subsidie

Voor de volgende maatregelen kan je nog landelijke subsidie krijgen:

  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Pelletkachel
  • Biomassakachel

Alhoewel er bij die laatste twee zeker vraagtekens te plaatsen zijn…

Onderzoek de mogelijkheden vóórdat je tot actie overgaat (soms moet je subsidie aanvragen voordat je opdracht geeft). Check goed wat de voorwaarden zijn.

Is dat alles?

Nee, zeker niet!!

Voordelig lenen, én belastingmaatregelen

Er zijn andere mogelijkheden om maatregelen te financieren (sommigen specifiek voor Arnhem). Voor een iets diepgaander overzicht volg je deze link):

  • Energiebespaarregeling (voor woningeigenaren én VVE’s) tegen een laag rentepercentage, maximaal €50.000. Zie www.energiebespaarlening.nl. Dit fonds wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid, Rabobank en ASN Bank. Handig: onbeperkt en boetevrij versneld aflossen.
  • Duurzaamheidslening: vergelijkbaar met de energiebespaarregeling. Zie www.svn.nl (gemeente Arnhem) SVn is de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
  • Triodosbank Hypotheek: Triodos Bank wil de woningmarkt graag verduurzamen. De Triodos Hypotheek helpt u dan ook om uw woning energiezuiniger te maken en beloont duurzame woningen met een lager rentetarief. Deze lijkt vooral handig voor mensen die hun nieuwe huis willen financieren, inclusief duurzame maatregelen. Als je al een hypotheek bij een andere bank hebt lopen, dan zijn bovenstaande opties waarschijnlijk handiger.
  • De GreanLoans lening, aangeboden door ABN-AMRO. De voorwaarden lijken wat minder gunstig dan de Energiebespaarregeling en de Duurzaamheidslening (rente en aflossingsmogelijkheden). Dus goed de kleine lettertjes lezen!
  • Het 6% btw-tarief blijft van toepassing op het schilder- en stucwerk in woningen ouder dan twee jaar en het aanbrengen van isolatiematerialen aan deze woningen. Dit zijn geen tijdelijke verlaagde tarieven.
  • BTW op aanschaf zonnepanelen terugvragen. Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Meer informatie over het terugvragen van BTW op zonnepanelen vindt u op de site van Milieu Centraal.

Dit is het huidige overzicht. Voor een actueel overzicht: bezoek zelf deze website: www.energiesubsidiewijzer.nl/. De naam is wat misleidend (het gaat momenteel nauwelijks over subsidies).