Samen naar energieneutraal

Warmtehuishouding in beeld

Hand die wijst naar een duidelijk getekend huis op krijtbord

De vijf meest voorkomende huistypes in Alteveer en Cranevelt zijn begin 2018 doorgemeten. In elk huis is thermografisch getest (professionele warmtecamera), de luchtdichtheid is gemeten (blower-door test) en met de rooktest is onderzocht waar de luchtlekken zitten.

Per huistype is een bijeenkomst georganiseerd waar het onderzoek en de adviezen besproken werden.

Wil je die informatie ook zien? Dat kan in de rapportages die je hieronder kan downloaden. Deze zomer werken we aan een informatiepakket, en er zijn bewoners die met elkaar vervolgstappen aan het onderzoeken zijn.

Stappen zetten: meer comfort, zuiniger, minder stoken

Waar beginnen? Wie kan mij helpen?

We krijgen veel vragen: over isolatie, dubbel glas, nieuwe CV-ketel, warmtepomp, zonnecollector en ook met vragen over welke maatregelen nu voor hun huis het best zouden zijn. En waar te beginnen? Welke adviseur, aannemer, timmerman of installateur? Hoe weet ik of het werk goed gedaan wordt? Waar moet ik op letten?

De werkgroep Duurzaam Craneveer is aanjager van het proces. We zijn geen specialisten, en geven dus alleen algemeen, maar geen persoonlijk advies. Via onder andere deze website zijn we wel actief in het toegankelijk maken van informatie, deskundigen, etc.

Aan de slag, alleen of samen

Bewoners zijn de handschoen al op aan het pakken en gaan zelf aan de slag, of samen met anderen in de wijk. Samen oplossingen vinden voor bijvoorbeeld tocht, een koude muur of vloer. Dat levert meer kennis, dus betere oplossingen, én mogelijk goedkoper (want gezamenlijk) inkopen.

Bewoners laten hun huis doormeten

Met subsidie uit het Arnhem AAN project (Gemeente Arnhem) zijn begin 2018 vijf veel voorkomende woningtypen in de wijk (zie onder) doorgemeten. De informatie uit deze blowerdoortest en thermografische scan met adviezen kan je hieronder downloaden.

Dit woningtype komt 269 keer voor in de wijk, en staat in verschillende varianten aan de Sweelincklaan, Bernard Zweerslaan, Meijrooslaan, Obrechtstraat, Beethovenlaan, Cattepoelseweg, Lisztstraat, Mozartstraat, Handelstraat en Palestrinastraat (foto: Google Streetview)

 

Rapport: onderzoek en advies (PDF)

Dit woningtype komt 100 keer voor en staat aan de Sweelincklaan, Meijrooslaan, Obrechtstraat, Cattepoelseweg en de Palestrinastraat (foto: Google Streetview)

Rapport onderzoek en advies (PDF)

Interview met de huiseigenaren

Dit woningtype komt 80 keer voor en is te vinden aan de Sweelincklaan, Cattepoelseweg, Bachlaan, Mozartstraat en de Handelstraat (foto: Google Streetview)

Rapport: onderzoek en advies (PDF)

Interview met de huiseigenaar

Dit woningtype (46 stuks) staat aan de Slothouberstraat, Sint Caeciliapad, Helena Coetsstraat. Maria Hamstraat, van Steenwijkstraat en de Eduard van Beinumlaan (foto: Google Streetview)

 

Rapport: onderzoek en advies (PDF)

Dit woningtype (aantal: 45) staat aan deBerliozstraat, Debussystraat, Franckstraat, Halévystraat, Ravelstraat en de Boccherinistraat (foto: Google Streetview)

Rapport: onderzoek en advies (PDF)

Volgende stappen

Dus, bewoners zijn aan het werk, en het project levert in de herfst een informatiepakket op, met informatie van de bewoners, technische maatregelen, materialen, etc. We gaan een aanbod regelen om CV-installaties te laten tunen, geven inzicht in goede materialen (tochtstrips, afdichtingstape, en andere isolatiematerialen).

Wil je op de hoogte blijven van dit project, en de activiteiten die we organiseren? Schrijf je in op onze nieuwsbrief, en houd ons wijkblad en NextDoor in de gaten.

Alles over warmtehuishouding

De subsidie komt uit Europa: het Climate Active Neighbourhoods. In dit Europese project werkt Arnhem samen met steden uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en België aan capaciteitsontwikkeling binnen wijken om de energietransitie te ondersteunen.

Top