“Het werkt als je het met elkaar oppakt en niet alleen met je eigen huis bezig bent”

Als directeur van een woningcorporatie is Bram Lipsch dagelijks bezig met duurzaamheid, maar hoe groen is zijn woning in de Eduard van Beinumlaan eigenlijk? Die interesse was de aanleiding om in voorjaar 2018 mee te doen aan de thermografische scan van Duurzaam Craneveer.

Voor zijn werk bij een woningcorporatie in Nieuwegein houdt Bram Lipsch zich dagelijks bezig met verduurzaming. “In 2050 moeten alle corporaties volgens een landelijke afspraak CO2-neutraal zijn. Voor zo’n project is 30 jaar heel weinig tijd. Het is boeiend dat iedereen de urgentie wel voelt, maar dat er tegelijkertijd veel afwachtende geluiden klinken. Corporaties wachten, want misschien levert de techniek over een paar jaar meer rendement op. Dat werkt remmend: als je nu niets doet, jaag je de innovatie ook niet aan”, vindt Bram.

Ondanks zijn kennis en overtuigingen over duurzaamheid vroeg Bram zich af hoe intensief hij thuis, in zijn woning in de Eduard van Beinumlaan, eigenlijk bezig is met groen leven. Via zijn achterbuurman Rob Groen, lid van Duurzaam Craneveer, leerde Bram meer over de thermografische scan in verschillende woningtypes in de wijk. “Ik heb me aangemeld, want ik wil als huiseigenaar alles doen wat ik kan om bij te dragen aan duurzaamheid.”

In de 12 jaar dat Bram met zijn gezin in het huis uit de jaren zestig woont, zijn er al enkele maatregelen genomen, waaronder het aanbrengen van dubbelglas op de woon- en slaapverdieping en het isoleren van de spouwen.

Bram was blij en verrast dat zijn woning, dankzij deze eerdere maatregelen, als redelijk luchtdicht en geïsoleerd uit de bus kwam. Maar die bevindingen na de scan zijn relatief, want er blijkt nog genoeg om aan te pakken in en rond de woning.

Een van de meest in het oog springende resultaten zijn de garagedeuren: die zijn voor bijna 20 procent verantwoordelijk voor het luchtverlies. Daar, net als in de kozijnen in de kelder, zit nog enkel glas. “De kieren en het enkelglas zorgen vooral in de winter voor een koude luchtstroom in de garage en daardoor een koude vloer in de woonkamer. Hoe die koude vloer ontstaat weet ik pas sinds de meting.”

Bram maakt een plan om de deuren nog voor de winter aan te pakken. “Dat is een quick win: een makkelijke ingreep die behoorlijk veel effect heeft. We vervangen de dubbele deur door één deur en een vast deel, met dubbelglas.” Winst valt ook snel te behalen door alle deuren van nieuwe tochtstrips te voorzien.

“We overwegen om het betonnen balkon in het voorjaar te vergroten”, vertelt Bram over een andere aankomende verbouwing. “Dat lijkt misschien niets met duurzaamheid te maken te hebben, maar het beton van het balkon loopt nu door in de woning en vormt daarmee een koudebrug.” Bram had al langer de wens om het balkon te vergroten door er een extra constructie tegenaan te plaatsen. Een nieuw bouwwerk en een betere muur zijn echter een betere optie, aldus de scan.

“We hadden deze maatregelen niet genomen zonder de scan. De problemen worden door de scan tastbaar: je leest en ziet de feiten en je voelt bovendien het verschil in luchtbeweging als de ventilator (blower) tijdens de scan aan of uit staat.”

“Het zet buren aan het denken als je het over dit onderwerp hebt”, merkt Bram. “We hebben bijvoorbeeld samen met de buren onze spouwen geïsoleerd. Het werkt als je het met elkaar oppakt en niet alleen met je eigen huis bezig bent. Dat is echt een meerwaarde van Duurzaam Craneveer.”

Lees het volledige rapport van Bram’s huis en de andere huizen die we hebben doorgemeten in 2018.