Meer wooncomfort en lagere lasten dankzij Duurzaam Craneveer

Enno Milder heeft zijn huis in de Mozartstraat de afgelopen jaren al grondig gemoderniseerd en uitgebouwd. Maar hoe kan hij nu het wooncomfort vergroten en het energieverbruik verlagen? Met die motivatie deed hij in maart mee aan de thermografische scan van Duurzaam Craneveer.

Maatregelen nemen om duurzamer te wonen? Ja graag, maar Enno Milder gaat niet met zestien graden met een dekentje in de woonkamer zitten. Hij en zijn gezin zoeken liever slimme manieren om wooncomfort en duurzaamheid te combineren.

“Ik vind het leuk om grote projecten te ondernemen en wilde mijn huis, en met name de zolder, al langer verbouwen. Maar een thermografische scan uitvoeren? Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik Duurzaam Craneveer leerde kennen”, aldus Enno.

Duurzamer én meer comfort

Op 22 maart vond de scan in en rond zijn huis uit de jaren vijftig plaats. Drie argumenten trokken hem over de streep om mee te doen. “Allereerst is het project wijkgericht en is er niet direct een commercieel belang. In plaats van een bedrijf dat een oplossing geeft, word je gepushed om zelf een richting te kiezen. Ten tweede ga je over tot actie na de confrontatie met de feiten. En ook de bijdrage van anderen is belangrijk: je kunt goedkoper maatregelen nemen als je het samen met je straat of wijk aanpakt.”

Dat Enno maatregelen moet nemen om zijn woning duurzamer en comfortabeler te maken, toont het rapport van de scan goed aan. De woning is zeer luchtlek en dat kan leiden tot comfortklachten en warmteverlies. De gevels op de verdieping zijn koud en in de slaapkamer aan de voorzijde is het bij lage temperaturen niet aangenaam leven.

Volledige rapport downloaden

Op de pagina Warmtehuishouding kan je de vijf rapporten, waaronder het rapport van Enno, downloaden.

Dakkapel combineren met isolatiemaatregelen

“Het is de meerwaarde van Duurzaam Craneveer dat niet alleen de bevindingen maar ook de aanbevelingen zwart op wit staan”, aldus Enno. Hij gaat het advies op zijn eigen manier gebruiken. “Ik wilde al een dakkapel en dat combineer ik nu met nieuwe isolatiematerialen op zolder en nieuwe dakpannen. De scan en het rapport hebben dit proces verder in werking gezet. Ik wacht niet langer.”

Renoveren, uitbouwen én duurzaam wonen hoeven elkaar dus niet te bijten. “Door alles te bundelen zit je maar een keer in de rommel. Na de winter, ga ik aan de slag.”

Een leidraad in het verduurzamen van zijn woning is dat het er wel mooi uit moet blijven zien. Dat betekent dat er (voorlopig) geen zonnepanelen komen, evenmin andere cosmetische ingrepen die het zicht niet ten goede komen.

Enno vindt een onafhankelijke energievoorraad belangrijk. “Veel gas komt uit Rusland. Dat is geen stabiele situatie, het is getouwtrek om de macht”, legt hij uit. Met het zicht op mogelijke conflicten over de levering van gas is de keuze om gasloos te leven dus niet zo vreemd. Toch zal het nog enkele jaren duren voordat Enno die stap zet. Eerst pakt hij de rest van de woning aan, met dank aan Duurzaam Craneveer.