Staat bij jou de CV alweer aan? Een paar tips om flink te besparen

De Consumentenbond geeft een paar tips over hoe je je CV ketel een stuk zuiniger kunt instellen.

Instellingen CV-ketel en Waterzijdig inregelen

Instellen CV-ketel

Vorig jaar heb ik zelf de maximale temperatuur van mijn CV ketel ingesteld op 50 graden. Samen met wat nieuwe tochtstrips en de vervaning van twee laatste enkelglas vensters in voordeur en boven de trap leverde dat afgelopen winter een besparing van maar liefst 30% op mijn gasrekening.

Dus waarom blijven zitten als het goedkoper én zuiniger kan (zonder verlies van comfort).

Waterzijdig inregelen

En nog zo’n ding waarmee je zo’n 10% kunt besparen: ervoor zorgen dat je radiatoren optimaal hun warmte kwijt kunnen. Hoe dat werkt is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat de installateur ervoor zorgt dat de stroomsnelheid van het water door elke individuele radiator goed is afgesteld, zodat het warme water zijn warmte kwijt kan.

Maar ik heb net de installatie laten nakijken of installeren. Dan is toch alles goed ingesteld?

Nee. Niet vanzelf. Installateurs willen liever geen bellende klanten die het gewend zijn in een half uur een warm huis te hebben, of andere klachten. Dus wordt de watertemperatuur ingesteld op 80 graden.

Ook kost het waterzijdig inregelen extra tijd, én heb je expertise nodig die lang niet altijd aanwezig is.

Waarom is lage termperatuur in mijn CV installatie zoveel zuiniger?

Daarvoor zijn drie redenen:

Minder warmteverlies

Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe meer warmteverlies. Veel CV leidingen lopen door koudere ruimtes, onder vloeren, boven plafonds. Hoe warmer de pijp ten opzichte van de omgeving is, hoe meer warmteverlies optreedt.

Géén Hoog Rendement

HR ketels leveren hun hoog rendement vooral wanneer de temperatuur niet te hoog is. Met traditionele temperaturen (70 tot 80 graden) is een HR ketel helemaal niet HR. Een goede reden dus om die temperatuur te verlagen.