Warmtescans – eerste inzichten

Hand die wijst naar een duidelijk getekend huis op krijtbord

Maandag 14 mei zitten we alweer bij het vierde keukentafelgesprek. Ruim 40 mensen zijn in drie voorgaande avonden al aangeschoven om te leren over de kansen om hun huis beter te isoleren.

In de adviesrapporten op deze site (bij Warmtehuishouding) kan je lezen wat we zoal tegenkomen. In het algemeen kan je zeggen:

 • Ongewenste ventilatie is in de meeste huizen een nogal grote verliespost en bron van tocht en ander discomfort: bij een beetje wind waait binnen een uur vaak minimaal 2 keer de hele luchtinhoud van het huis je huis door.
 • Belangrijkste maatregelen en dingen om op te letten:
  • zorg voor een goede muts op het huis (dakisolatie, luchtdicht aangebracht; let op de details!) Daarmee voorkom je ‘schoorsteenwerking’ van het huis: warme lucht die door het trapgat en vele kieren door de dakconstructie het huis verlaat
  • Schoorstenen zijn heel effectieve koelelementen (en daarmee ongewenst). Vaak overbodig, en te vervangen door een moderne, goed geisoleerde dakdoorvoer. Het kan een overweging zijn om in ieder geval de dakdoorvoer weg te halen, mogelijk de hele schoorsteen (let daarbij op eventuele constructieve functie van de schoorsteen!)
  • Kierdichting bij openslaande ramen en deuren (voordeur!), én let daarbij op kieren tussen kozijnen en metselwerk
  • Spouwmuurisolatie is in de meeste gevallen zeer verstandig
  • Vloerisolatie voorkomt koude en vocht vanuit de kruipruimte die het huis in wordt getrokken.
  • We komen zeker bij recente aanbouwen veel luchtlekken tegen omdat er in het werk onvoldoende aandacht of kennis aanwezig is.
 • Hoe beter je isoleert, hoe belangrijker het wordt om goed (gecontroleerd) te ventileren. Optimaal is de warmteterugwinningventilatie. Maar vaak wel ingrijpend (dus mogelijk wanneer je het huis flink onder handen neemt).
 • CV aan vervanging toe? Wanneer je goed isoleert, is een warmtepomp een goede overweging. In de wijk zijn intussen enkele mensen die sinds kort zo’n apparaat hebben staan. Op deze site vind je meer informatie.
 • Nieuwe keuken(apparatuur)? Inductie verdient de voorkeur. Wat je mist is het gesis van de gasvlam, en het fijnstof. Wat je wint is een gemakkelijk schoon te houden fornuis, én heel directe controle over de energietoevoer in je pannen.