Van gas los in Alteveer – Aflevering 1

De komende tijd zal ik af en toe schrijven over de hoogtepunten en dieptepunten in onze zoektocht naar de mogelijke ingrepen in een gedateerde woning in onze mooie wijk. Met als doel de woning zoveel mogelijk te verduurzamen, met respect voor de architectuur van de woning en de inpassing in de wijk. Het heeft me een half jaar lang vrijwel elk vrij uurtje gekost. Maar dat was wel voor het goede doel. Want alhoewel ik nog helemaal aan het begin sta van mijn verbouwing is één ding zeker: we gaan van het gas los! En dat in Alteveer…

Vandaag de eerste aflevering (zie ook deel 2)

Een passend maatpak met brede revers

Eind vorig jaar kregen wij de mogelijkheid om een twee-onder-een-kap-woning “met mogelijkheden” te kopen. Onderhands, van een dame op leeftijd die helaas gedwongen was naar het verzorgingstehuis te verhuizen. Enkele maanden na het eerste contact kregen wij de mogelijkheid om de woning te bekijken.

De eerste keer rondkijken gaf een beetje dubbel gevoel. De woning was geweldig en paste ons als een maatpak. Maar wel een bruin maatpak met brede revers en wijde pijpen; absoluut niet meer van deze tijd dus. Gaskachels, zachtboard plafonds en vloerbedekking op de badkamer. Dat omschrijft hetgeen we aantroffen slechts ten dele. Als techneut gingen bij mij de radertjes direct draaien: wat kunnen we hiermee doen, hoe lang duurt dat en natuurlijk: wat gaat dat kosten!

Financieel aantrekkelijk naar een comfortabele woning

Al snel waren we er uit: we wilden de woning zo comfortabel en duurzaam mogelijk maken, zonder dat dit ten koste zou gaan van het karakter van de woning. Om maar direct een mogelijk misverstand uit de wereld te helpen: onze woning wordt niet energieneutraal. Nog niet althans. Dat was ook niet de bedoeling en daarvoor doen we uiteindelijke net te weinig ingrepen. Maar we komen een aardig eind. Als we straks klaar zijn, hebben we een zeer comfortabele woning met vloerverwarming, koeling in de zomer, isolatie die vergelijkbaar is met een nieuwbouwwoning en een groot deel eigen energieopwekking. En als kers op de taart zijn we van het gas af, door toepassing van een warmtepomp. Zowel goed vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook financieel aantrekkelijk op de lange termijn.

“No Regret” (geen spijt) maatregelen

De precieze ingrepen in een woning zijn natuurlijk maatwerk en niet één op één te kopiëren, zowel voor wat betreft het gebouw als voor wat betreft de eisen van bewoners. En dat is misschien wel een van de eerste en belangrijkste stappen om te nemen: bepaal voor jezelf een soort van ideaal toekomstbeeld en zorg dat je in beeld krijgt welke stappen je moete nemen om daar te komen. Dat stelt je in staat om zogenaamde “no regret” (geen spijt) maatregelen te nemen. Maatregelen die je altijd kan nemen zonder achteraf spijt te krijgen, omdat het een soort van basis is waarop je voort kan borduren. In ons geval waren dat het vervangen van de spouwmuurisolatie, het vervangen van de houten vloer door een goed geïsoleerde betonvloer en dubbel of triple glas. Allemaal maatregelen waarvan je over een groot aantal jaren nog steeds plezier hebt, ondanks keuzes die je hierna maakt.

Overigens is dat één van de meest lastige stappen gebleken; hoe krijg je in beeld wat voor de woning de juiste ingrepen zijn?

De volgende keer zal ik daarom wat verder in gaan op de eerste stappen die we gezet hebben: het oriënteren op maatregelen en bepalen wat nu echt gaat werken voor jouw woning.

Zie ook deel 2 van deze serie.