Samen naar energieneutraal

Zon op NOM

Schets zonnecarport NOM

Duurzaam Craneveer wil een zonnepark realiseren boven de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum: het project Zon op NOM.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Duurzaam Craneveer is enige tijd op zoek geweest naar een geschikte locatie voor een zonnepark. Met dat zonnepark kunnen we in de toekomst een (klein) deel van de energie die we nodig hebben zelf opwekken. Intussen zijn we vergevorderd met de voorbereidingen voor een zonnepark bij het Openluchtmuseum.

Zon op NOM

Het Nederlands Openluchtmuseum wil onder voorwaarden meewerken, en stelt de parkeerplaats ter beschikking om zonnepanelen op carports te installeren.

Hoe werkt een zonnepark voor onze wijk?

 • We maken gebruik van de postcoderoosregeling. Daarmee kunnen bewoners uit onze wijk (en omliggende postcodes) voordelig mee-investeren in het zonnepark
 • De buurtcoöperatie investeert in de zonnepanelen en een netwerkaansluiting
 • Een paneel/certificaat kost ongeveer € 300 en brentg ruwweg €500 op in 15 jaar. Dat is een rendement van 4,7% (NB: dit is een ruwe, maar realistische indicatie, rekening houdend met de relatief dure carportconstructie)
 • De kortingsregeling van de postcoderoos is gegarandeerd voor 15 jaar
 • Een paneel levert 225 Kwh per jaar op. Met 10 panelen ben je een heel eind, met 15 panelen produceer je ongeveer evenveel als een gemiddeld huishouden verbruikt.
 • Bedrijven (zzp-ers!) mogen ook deel uitmaken van de coöperatie mits zij een kleinverbruik aansluiting hebben
 • De leden/investeerders moeten binnen de postcoderoos wonen
 • De leden/deelnemers nemen de opgewekte energie af en worden klant van Greenchoice (of niet, maar dan betaal je de bijdrage die Greenchoice aan de coöperatie zou betalen)
zo werkt het fiscale principe van de Postcoderoos

In 2019 levert elke kWh die je via de coöperatie opwekt 9,863 cent korting thuis op aan energiebelasting (11.93 cent incl. btw)

Gaat het gebeuren, en wanneer?

Het businessplan/projectplan is klaar en wordt besproken met de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.

Klik op het icoontje om het businessplan/projectplan in te zien (versie najaar 2019).

Coöperatie Duurzaam Craneveer

Voorjaar 2019 hebben we de wijkcoöperatie Duurzaam Craneveer U.A. opgericht. In eerste instantie voor de ontwikkeling en het beheer van een zonnepark op de parkeerplaats van het Openluchtmuseum. Maar ook het maken van het transitieplan doen we als coöperatie. Toekomstige duurzame projecten willen we ook als coöperatie uitvoeren. Rob Groen en Erik Kaemingk zijn de eerste bestuursleden.

De statuten/oprichtingsakte van de Coöperatie Duurzaam Craneveer U.A. is hier in te zien.

4.000 certificaten

Er zijn zo’n 4200 certificaten beschikbaar voor een even groot aantal panelen. Elk certificaat zal naar verwachting € 300,- kosten. We hopen alle certificaten in onze wijken te kunnen verkopen. Lukt dat niet dan kunnen we uitwijken naar wijken bij ons in de buurt (vanuit de Hoogkamp is er al belangstelling g getoond).Indien er voor meer certificaten wordt ingeschreven dan er beschikbaar zijn, zal de coöperatie deze verdelen op volgorde van inschrijving.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Tijdlijn

Uitgevoerd, tot nu toe:

 • 2018/2019: voorbereidend werk (oprichting coöperatie, afstemming met Gemeente en het Openluchtmuseum)

Lopend:

 • 2019: voorbereidend werk (business case, vergunningen, potentiële deelnemers werven, etc.)
 • Werving eerste leden van de Coöperatie (er zijn 50 leden nodig voor de subsidie-aanvraag bij de provincie)

De planning, zoals nu voorzien:

 • Vanaf voorjaar 2020 kan je je aanmelden om lid te worden van de Coöperatie: als tientjeslid (meer bijdragen kan altijd) heb je stemrecht in de Coöperatie, én help je mee met het verderbrengen van het proces (vergunningen aanvragen, berekeningen laten uitvoeren, contracten en afspraken rondkrijgen, etc.). Op die manier kan in de loop van 2020 het besluit genomen worden om het park aan te leggen.

Wordt tientjeslid

 • in de loop van 2020: realisatie zonnepark.
  Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Geïnteresseerd?

Via dit inschrijfformulier Zon op NOM kunt u geheel vrijblijvend uw interesse kenbaar maken. Let op: alhoewel het formulier u tot niets verplicht, de datum van inschrijving is bepalend voor de volgorde waarin certificaten uiteindelijk zullen worden verdeeld.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Partners

Gemeente Arnhem en het Nederlands Openluchtmuseum

 

 

 

 

 

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling

Logo ArnhemAAN

 

 

 

Alle berichten op deze site over Zon op NOM

Uitnodiging voor voorinschrijvers zonnepark

Op vrijdag 15 november zijn alle voorinschrijvers uitgenodigd bij de Buurtfabriek voor een bijeenkomst over het Zonnepark bij het Openluchtmuseum ...
Verder Lezen

Stand van zaken van het zonnepark bij het Nederlands Openluchtmuseum

We willen de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum overkappen met carports met ongeveer 4.000 zonnepanelen. Het Openluchtmuseum en de gemeente ...
Verder Lezen

Wijkcoöperatie in oprichting

Duurzaam Craneveer is vooralsnog een initiatief van (momenteel) zes enthusiastelingen. Daaromheen een aantal mensen die ook van wanten weten. Omdat ...
Verder Lezen
Top