Samen naar energieneutraal

Zon op NOM

Schets zonnecarport NOM

Op vrijdag 22 februari hebben we tijdens de wijkavond over de energietransitie gesproken over de mogelijkheid om een zonnepark te realiseren boven de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum: het project Zon op NOM.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Waarom energie opwekken?

De uitdaging van de energietransitie is dat we van het aardgas af gaan. Op een gegeven moment. Wanneer is nog niet duidelijk.

Wat is wel duidelijk?

Energie die je NIET gebruikt is de goedkoopste energie. Dus energieverbruik terugbrengen in je huis is iets waar je geen spijt van zult krijgen. Zie de pagina’s over warmtehuishouding voor handreikingen en tips voor de huizen in onze wijk.

En, voor de toekomst is opwekken van duurzame energie cruciaal.

Daarom is Duurzaam Craneveer al enige tijd op zoek geweest naar een geschikte locatie. Na een zoektocht en gesprekken met bedrijven in onze buurt zijn we uitgekomen bij het Openluchtmuseum.

Zon op NOM

Het Nederlands Openluchtmuseum wil graag meewerken, en stelt de parkeerplaats ter beschikking om zonnepanelen op carports te installeren.

De buurtcooperatie

Dus, er moet veel georganiseerd worden:

 • We organiseren ZON op NOM in de vorm van een buurtcoöperatie
 • We maken gebruik van de postcoderoosregeling
 • De buurtcoöperatie investeert in de zonnepanelen en een netwerkaansluiting
 • Een paneel/certificaat kost ongeveer € 300 (NB: dit is hele ruwe maar realistische indicatie, rekening houdend met de relatief dure carportconstructie)
 • De kortingsregeling is gegarandeerd voor 15 jaar
 • Bedrijven mogen ook deel uitmaken van de coöperatie mits zij een kleinverbruik aansluiting hebben
 • Subsidie van de provincie van 20% van de investering bij 50 leden die meedoen
 • De leden/investeerders moeten binnen de postcoderoos wonen
 • De leden/deelnemers nemen de opgewekte energie af en worden klant van Greenchoice (of niet, maar dan betaal je de bijdrage die Greenchoice aan de coöperatie zou betalen)
zo werkt het fiscale principe van de Postcoderoos

In 2019 levert elke kWh die je via de coöperatie opwekt 9,863 cent korting thuis op aan energiebelasting (11.93 cent incl. btw)

Gaat het gebeuren, en wanneer?

De belangrijkste stap waar nu aan gewerkt wordt is het doorrekenen van de busines case: is het financieel haalbaar?

De benodigde carportconstructie maakt dat de kosten hoog zijn, en in principe is het zonnepark daardoor niet zo rendabel. We zoeken naar mogelijkheden om kosten te reduceren, opbrengsten te verhogen, slimme financiering, etc.

De planning, zoals nu voorzien:

 • 2019: voorbereidend werk (business case, oprichting coöperatie, vergunningen, potentiële deelnemers werven, etc.)
 • eind 2019: besluit om het park aan te leggen, op basis een sluitende en aantrekkelijke business case
 • begin 2020: realisatie zonnepark.
  Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Er zijn voor dit project in totaal maximaal ongeveer 4.000 certificaten beschikbaar voor een nog nader te bepalen bedrag (ruwe inschatting momenteel: €300 per certificaat). Indien er voor meer certificaten wordt ingeschreven dan er beschikbaar zijn, zal de coöperatie deze verdelen op volgorde van inschrijving en zó, dat er voldoende mensen aan het project deelnemen.

Geïnteresseerd?

Via dit inschrijfformulier Zon op NOM kunt u geheel vrijblijvend uw interesse kenbaar maken. Let op: alhoewel het formulier u tot niets verplicht, de datum van inschrijving is bepalend voor de volgorde waarin certificaten uiteindelijk zullen worden verdeeld.

We werken aan een online inschrijfsysteem. De eerste 30 inschrijvers die zich tijdens de wijkavond van 22 februari 2019 al hebben gemeld krijgen dit formulier al in de mail, en staan bovenaan de lijst.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Partners

Logo ArnhemAAN

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling

 

Top