Samen naar energieneutraal

Zon op NOM

Schets zonnecarport NOM

Duurzaam Craneveer wil een zonnepark realiseren boven de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum: het project Zon op NOM.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Energie die je NIET gebruikt is de goedkoopste energie. Dus energieverbruik terugbrengen in je huis is verstandig. Daarnaast is het belangrijk dat we zoveel mogelijk energie duurzaam opwekken.

Daarom is Duurzaam Craneveer al enige tijd op zoek geweest naar een geschikte locatie voor een zonnepark. Met dat zonnepark kunnen we in de toekomst een (klein) deel van de energie die we nodig hebben zelf opwekken. Intussen zijn we vergevorderd met de voorbereidingen voor een zonnepark bij het Openluchtmuseum.

Zon op NOM

Het Nederlands Openluchtmuseum wil onder voorwaarden meewerken, en stelt de parkeerplaats ter beschikking om zonnepanelen op carports te installeren.

Hoe werkt een zonnepark voor onze wijk?

 • We maken gebruik van de postcoderoosregeling. Daarmee kunnen bewoners uit onze wijk (en omliggende postcodes) voordelig mee-investeren in het zonnepark
 • De buurtcoöperatie investeert in de zonnepanelen en een netwerkaansluiting
 • Een paneel/certificaat kost ongeveer € 300 en brentg ruwweg €500 op in 15 jaar. Dat is een rendement van 4,7% (NB: dit is een ruwe, maar realistische indicatie, rekening houdend met de relatief dure carportconstructie)
 • De kortingsregeling van de postcoderoos is gegarandeerd voor 15 jaar
 • Een paneel levert 225 Kwh per jaar op. Met 10 panelen ben je een heel eind, met 15 panelen produceer je ongeveer evenveel als een gemiddeld huishouden verbruikt.
 • Bedrijven (zzp-ers!) mogen ook deel uitmaken van de coöperatie mits zij een kleinverbruik aansluiting hebben
 • De leden/investeerders moeten binnen de postcoderoos wonen
 • De leden/deelnemers nemen de opgewekte energie af en worden klant van Greenchoice (of niet, maar dan betaal je de bijdrage die Greenchoice aan de coöperatie zou betalen)
zo werkt het fiscale principe van de Postcoderoos

In 2019 levert elke kWh die je via de coöperatie opwekt 9,863 cent korting thuis op aan energiebelasting (11.93 cent incl. btw)

Gaat het gebeuren, en wanneer?

Het businessplan/projectplan is klaar en wordt intern besproken bij de gemeente Arnhem en het Openluchtmuseum. Zodra zij fiat geven kan het uitvoeringstraject starten.

De belangrijkste stap waar nu aan gewerkt wordt is het organiseren van een bijeenkomst van geïnteresseerde wijkbewoners om met elkaar door te denken hoe we van plan naar realisatie kunnen komen.

Klik op het icoontje om het businessplan/projectplan in te zien.

Coöperatie Duurzaam Craneveer

Dit voorjaar hebben we een wijkcoöperatie opgericht. In eerste instantie voor de ontwikkeling en het beheer van een zonnepark op de parkeerplaats van het Openluchtmuseum. Maar ook het maken van het transitieplan doen we als coöperatie. Toekomstige duurzame projecten willen we ook als coöperatie uitvoeren. Rob Groen en Erik Kaemingk zijn de eerste bestuursleden.

De statuten/oprichtingsakte van de Coöperatie Duurzaam Craneveer U.A. is hier in te zien.

Het financiële plaatje rond

Ook met een dure carportconstructie is het gelukt om op een fatsoenlijk renfdement per paneel te kunnen rekenen. Dat is best lastig omdat een carportconstructie duur is. Gelukkig kunnen we op wat subsidie rekenen waardoor dit rendement toch overeind kon blijven.

Energieakkoord zorgt voor een hobbeltje

Daarnaast heeft het energieakkoord de businesscase gekgenoeg op losse schroeven gezet. Het probleem zit ‘m in het verlagen van de energiebelasting op elektriciteit. Omdat de korting voor deelnemers gebaseerd is op het tarief van de energiebelasting betekent een verlaging van die belasting dat ook de korting lager wordt. Daarmee neemt het rendement van het zonnepark drastisch af.

Gelukkig wordt er gewerkt aan een manier om dit ongewenste effect van het energieakkoord te repareren. Zie dit artikel van HIER opgewekt.

4.000 certificaten

Er zijn zo’n 4200 certificaten beschikbaar voor een even groot aantal panelen. Elk certificaat zal naar verwachting € 300,- kosten. We hopen alle certificaten in onze wijken te kunnen verkopen. Lukt dat niet dan kunnen we uitwijken naar wijken bij ons in de buurt (vanuit de Hoogkamp is er al belangstelling g getoond).Indien er voor meer certificaten wordt ingeschreven dan er beschikbaar zijn, zal de coöperatie deze verdelen op volgorde van inschrijving.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Tijdlijn

Uitgevoerd, tot nu toe:

 • 2018/2019: voorbereidend werk (oprichting coöperatie, afstemming met Gemeente en het Openluchtmuseum)

Lopend:

 • 2019: voorbereidend werk (business case, vergunningen, potentiële deelnemers werven, etc.)

De planning, zoals nu voorzien:

 • begin 2020: besluit om het park aan te leggen, op basis een sluitende en aantrekkelijke business case
 • in de loop van 2020: realisatie zonnepark.
  Wie het eerst komt, die het eerst maalt

Geïnteresseerd?

Via dit inschrijfformulier Zon op NOM kunt u geheel vrijblijvend uw interesse kenbaar maken. Let op: alhoewel het formulier u tot niets verplicht, de datum van inschrijving is bepalend voor de volgorde waarin certificaten uiteindelijk zullen worden verdeeld.

Inschrijfformulier 'Zon op NOM'

Partners

Gemeente Arnhem en het Nederlands Openluchtmuseum

 

 

 

 

 

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling

Logo ArnhemAAN

 

 

 

Alle berichten op deze site over Zon op NOM

Uitnodiging voor voorinschrijvers zonnepark

Op vrijdag 15 november zijn alle voorinschrijvers uitgenodigd bij de Buurtfabriek voor een bijeenkomst over het Zonnepark bij het Openluchtmuseum ...
Verder Lezen

Stand van zaken van het zonnepark bij het Nederlands Openluchtmuseum

We willen de parkeerplaats van het Nederlands Openluchtmuseum overkappen met carports met ongeveer 4.000 zonnepanelen. Het Openluchtmuseum en de gemeente ...
Verder Lezen

Wijkcoöperatie in oprichting

Duurzaam Craneveer is vooralsnog een initiatief van (momenteel) zes enthusiastelingen. Daaromheen een aantal mensen die ook van wanten weten. Omdat ...
Verder Lezen
Top