Samen naar energieneutraal

Deel 4 – je huis een schoorsteen

Ga naar: Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 5

Ben jij ook iemand die altijd de ramen open heeft staan op de bovenverdieping (lekker frisse lucht, en we hebben toch alleen maar beneden de verwarming aan)? Of is de hal altijd koud? Koude benen als je op de bank zit? Misschien is je huis wel een schoorsteen…

De kans is groot dat je comfort kan winnen en besparen op je gasrekening met relatief kleine maatregelen.

Ramen boven: overdag dicht

Het lijkt goed voor de frisse lucht in huis. Maar een kwartiertje luchten ’s ochtends is meer dan genoeg om alle muffe lucht en vocht uit je huis te krijgen.

De open ramen op de bovenverdieping zijn een prachtige uitgang voor opstijgende warme lucht in je huis. . Naast open ramen zien we onder andere kierende ramen, open vliering, dakdoorvoeren die niet zijn afgewerkt, niet sluitende dakisolatie, en oude schoorsteenschachten die niet goed zijn afgedicht.

Voordeur, toilet en achterpui

We zien ze veel: kierende voordeuren, langs kozijn en door de brievenbus. Ook toiletraampjes zijn berucht. En wat denk je van die openslaande deuren naar de tuin.

Daar waar de lucht de bovenkant van je huis uitwaait, komt ie aan de onderkant naar binnen. De voordeur, toilet en achterpui zijn boosdoeners, evenals kierende kruipruimtes (vocht!).

Je huis een schoorsteen: ooit een fikkie gestookt?

Zeker als je dat doet in een open haard, dan weet je hoe een schoorsteen werkt: warme lucht stijgt op. En dat is bij een vuur heel handig, want de warme lucht die opstijgt, zuigt zuurstofrijke lucht aan uit de omgeving waardoor het vuur lekker brandt.

Ook in huis stijgt warme lucht op. En we hebben in de thermografische scans van afgelopen voorjaar gezien hoe in vrijwel elk huis in onze wijk dat nogal merkbaar is door de vele luchtlekkages die deze luchtstroom mogelijk maken (de vijf uitgebreide rapporten kan je hier gratis downloaden).

Wat te doen?

Het mooie is: met een paar goed geplaatste tochtstrips langs goed gestelde ramen/deuren kan je veel tocht tegengaan.  Als je geïnteresseerd bent in een workshop tocht bestrijden onder leiding van onze specialist, Peter van der Kleij, stuur even een e-mail aan info@duurzaamcraneveer.nl.

Wil je niet wachten:

  • Een goede tochtstrip koop je niet bij de Gamma of Praxis, maar bij de specialist: www.luchtdichtshop.nl/ (SolidSeal tochtstrip en dubbelzijdig tape 20mm).
  • Vloer-, dak- of spouwmuurisolatie? – ga naar www.winstuitjewoning.nl

Ga naar: Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 5

Top