Een aardgasvrij appartement in een VVE: kinderlijk eenvoudig

Duurzaam Craneveer gaat de wijk in. Op zoek naar ervaringen van buurtgenoten die hun huis verduurzamen. Wat hebben ze gedaan en hoe is het gegaan? En waarvan kunnen we leren? Heb je tips of vragen? Of ben je zelf je huis aan het verduurzamen en vind je het leuk hierover te vertellen? Laat het ons weten via de contactpagina.

Jan Autsema vertelt. Hij heeft zijn appartement aan het Oremusplein aardgasvrij gemaakt.

Wat heb je aan jouw appartement gedaan?

In 2018 kocht ik dit appartement en besloot ik er aardgasvrij te willen wonen. Dat betekende dat ik voor het koken, warm water en het verwarmen van appartement een andere oplossing nodig had.

Het gasfornuis heb ik vervangen door een inductiekookplaat. Dat was eenvoudig. Het warme water was eigenlijk ook simpel. In een keukenkastje, vlak bij de douche- en keukenkraan, is een doorstroomverwarmer (zie foto) ingebouwd die voor warm water  zorgt. Het leuke is dat ik nu ook veel sneller warm water heb. Heel fijn met douchen. De lengte van de leiding is nu nog 3 meter terwijl de leiding van de douche naar de CV ketel wel 10 meter lang was.

Infraroodpaneel aan het plafond

De CV ketel en de radiatoren zijn weg en vervangen door Infrarood panelen die aan het plafond hangen. Ze zijn per vertrek in te stellen en aan te sturen. Ik ben daar erg tevreden over.

Achteraf bleek dit aardgasvrij maken kinderlijk eenvoudig en waren de aanpassingen heel snel gerealiseerd. ‘O ja, en natuurlijk heb ik alleen maar led-lampen’. Het meeste werk was eigenlijk het uitzoeken van alle mogelijkheden. Ik kwam geen enkele partij tegen die integraal adviseert. Uiteindelijk heb ik het zelf uitgezocht en opgelost.

VeranderingenZo was hetZo is het nuKosten
VerwarmingCV ketelInfrarood panelen€ 5.000
Warm waterCV ketelDoorstroomverwarmer€ 300
KokenGasfornuisInductie€ 500

Komend jaar vindt groot onderhoud aan de gevels van de hele flat plaats. Die worden voorzien van HR++ glas en isolerende panelen. Dat gaat het comfort nog flink verhogen en het energieverbruik beperken.

Waarom heb je dit gedaan?

Het aardgasvrij maken van je huis als je gaat verbouwen, was voor mij geen vraag maar een uitgangspunt. Energie besparen, minder CO2 uitstoten en “goed” doen voor mensen, de wereld en de natuur om ons heen, is iets wat ik volstrekt normaal vind. Dit meenemen in een verbouwing is ook een natuurlijk moment en je kunt het vaak meefinancieren in de hypotheek. Denk ook goed na over isolatie, energiezuinige apparaten en andere energiebesparende maatregelen.

Wat is het effect van de maatregel?

Het appartement is prima warm te krijgen met de infrarood panelen. Het is natuurlijk nog niet erg koud geweest maar tot nu toe ben ik erg tevreden. Ook wat betreft het warme water bevalt me deze oplossing goed. Ik ben niet eens heel veel meer elektriciteit gaan gebruiken. Ik heb mijn verbruik in dit appartement vergeleken met dezelfde periode (april t/m jan) vorig jaar in mijn vorige, precies hetzelfde, huurappartement.

Oud verbruikNieuw verbruikVerschil
Gas200 m3 0 m3-200 x 0,75 = -€150
Elektriciteit 600 kwH meer600 x 0,25 = + €150

Wat heeft het ongeveer gekost?

Het verwarmingssysteem met de Infraroodpanelen heeft zo’n €5.000 gekost. Dat is inclusief installatie, de IR panelen, besturing via app en thermostaat en router. Het installeren was nog geen dag werk voor de heren van Frisse Energie. Zij hebben ook de doorstroomverwarmer (kosten € 300,-) geïnstalleerd en de meterkast aangepast. (kosten 800 euro). Er is namelijk krachtstroom voor de doorstroomverwarmer nodig. Ook hebben ze meteen gezorgd voor een goede verdeling van alle apparaten over de groepen in de meterkast. Ik kan het niet riskeren dat de stroom uitvalt natuurlijk, dat geldt natuurlijk ook voor een cv ketel. De inductiekookplaat van Siemens die ik gekocht heb kostte €500, dan heb je ook wat Duitse degelijkheid in huis natuurlijk. Daarvoor was ook een drie fase aansluiting nodig. Daar had ik geen rekening  mee gehouden. Liandon moest daarvoor langskomen en dat was €300 extra kosten. Het weghalen van de CV en de en radiatoren heb ik zelf gedaan. De stroom koop ik natuurlijk van een club die alleen maar groene stroom levert. Daar bestaan prima lijstjes van.

Quote: Veel mensen beschouwen investeren in energiebesparing en een aardgasvrije oplossing als een opoffering. Ik vind het volstrekt natuurlijk om hiermee bezig te zijn. Ook stoken voor de buitenlucht kost (veel) geld.

Heb je nog tips/aanbevelingen?

Gebruik het natuurlijke moment van een verhuizing en/of een verbouwing om aardgasvrij te worden of heel goed te isoleren. Het is zonde om het niet te doen. Het is kinderlijk eenvoudig en zeker als je in een verbouwing zit kan het makkelijk mee.

De financieringskant kan nog wel wat beter. Banken beschouwen deze oplossing niet als energiebesparing, terwijl de mensen die het gebruiken aantoonbaar veel minder energie verbruiken. Daar is nog wel wat lobbywerk nodig. Ook bij het nationaal Energiebespaarfonds en de Stimuleringsregeling energiebesparing, is deze oplossing niet echt in beeld.

En laat je goed informeren door een club die al ervaring heeft.

Tip van de schrijver: in een appartement waar de ruimte beperkt is zag hij een wasmachine en droger in 1 apparaat staan. Dat scheelt een hoop ruimte, het maken van een aansluiting en de productie van een extra apparaat. Energiezuinige A+ wash & dry machines kosten €600.