Elektrische deelauto’s – informatiebijeenkomsten

Samen spelen, samen delen - CC licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.nl
  • woensdag 9 oktober van 15-17 uur – in de Buurtfabriek
  • donderdag 10 oktober van 20-22 uur – in de Buurtfabriek
  • woensdag 23 oktober van 20-22 uur – in de Buurtfabriek

Genoeg geïnteresseerden, nu de deelauto’s nog

In verschillende wijken in Arnhem, en ook in onze wijk, zijn tientallen mensen te vinden die geïnteresseerd zijn in autodelen. Maar het aanbod is nog beperkt.

Vandaar dat de Gemeente Arnhem drie wijken (Alteveer/’t Cranevelt, Angerenstein en Arnhem-West) ondersteunt met onderzoek en het organiseren van enkele bijeenkomsten. Doel is elektrisch auto-delen weer een paar stappen dichterbij te brengen.

Informatie over verschillende vormen van autodelen

Tijdens drie informatiebijeenkomsten geven we een korte presentatie over het onderzoek, en gaan we vervolgens in gesprek over de opties, jouw wensen en vragen, en inventariseren we welke vorm van autodelen de meeste kans maakt.

Daarbij kijken we naar de volgende manieren van autodelen:

  1. Je eigen auto uitlenen, of de auto van de buurman lenen (informeel; als je dit wilt, kijk vooral op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik)
  2. Je eigen auto via een platform delen (bijv. MyWheels, SnappCar), of via zo’n platform een auto huren
  3. Met een klein groepje buren een auto delen (besloten; als je dit wilt, kijk vooral op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik)
  4. Een cooperatie starten, om meerdere auto’s in de wijk beschikbaar te stellen (als wijk, samen te organiseren onder het landelijke CooperatieAuto)
  5. Een aanbieder verleiden om minimaal twee auto’s in de wijk neer te zetten (Buurauto, WeDriveSolar)

We kijken naar de kosten van de verschillende vormen van autodelen, en hoeveel werk het is voor de autodelers. En we onderzoeken in de wijken in hoeverre men bereid is te betalen voor een zorgeloze ervaring.

Keuzes maken: is autodelen iets voor jou?

Wanneer is autodelen een haalbare kaart? Dat gaat natuurlijk om geld en tijd, maar voor een belangrijk deel gaat het ook om psychologie. Zeker als het om onze auto gaat, blijkt dat de keuzes die we maken vaak over emotie gaan: onafhankelijkheid, status, vrijheid. Dit zijn drie waarden die nauw aan het ‘product’ auto verbonden zijn, en die in mindere of meerdere mate belangrijk voor je kunnen zijn.

We hebben met mensen gesproken die hun auto hebben weggedaan en nu gebruik maken van deelauto’s. En we kennen de ervaringen van mensen die zelf hun auto delen. Ook daarover kunnen we je meer vertellen.

Elektrische deelauto’s: tel uit je winst

Een belangrijke reden voor het stimuleren van deelauto’s door de Gemeente en Provincie is dat elke deelauto vier tot wel 10 auto’s vervangt. Op deze pagina vind je een interessant onderzoek over de effecten van deelauto’s.

Auto’s nemen in veel steden zo’n 60 procent van de openbare ruimte in beslag. En dat voor meer dan 23 uur per dag. Als we met zijn allen minder auto’s hebben, wordt onze eigen omgeving mooier én leuker: meer groen, meer ruimte voor spelende kinderen.

Dus, kom langs, en laat je informeren over de mogelijkheden. En hopelijk gaat het lukken om binnen enkele maanden enkele elektrische deelauto’s te plaatsen.

Ook in de andere wijken vinden in deze periode bijeenkomsten plaats.