Meer comfort in Mozartstraat 15 – Aflevering 3

Het is alweer even geleden dat we over ons avontuur naar Nul op de Meter geschreven hebben. Het zat niet mee…

Luchtlekken

Maar intussen hebben we de eerste stappen genomen als vervolg op de thermografische scan, anderhalf jaar geleden.

Die scan leverde verschillende dingen op, onder andere dat ons huis op verschillende plekken, ongewenst, veel warmte verliest door warme lucht die naar buiten lekt (en dus ergens anders ook koude lucht naar binnen).

Deze problemen oplossen bleek (deels) niet zo ingewikkeld. We hebben de gemakkelijke problemen aangepakt:

  • een constructiefout repareren in onze uitbouw (2007)
  • op enkele plekken tochtstrips aanbrengen of vervangen
  • glas in lood boven de trap achter dubbelglas plaatsen
  • enkel glas en de brievenbus in de voordeur vervangen door dubbelglas (er hangt al een brievenbus buiten aan de muur)

En nu vorige week de laatste van bovenstaande maatregelen zijn uitgevoerd is ons huis toch heel wat comfortabeler geworden. Wanneer ik komende zomer de jaarafrekening ontvang, zal ik hier een vergelijking laten zien over de jaren.

Nul op de meter, daar zijn we nog zeker niet. De lastige lekkages hebben waarschijnlijk te maken met hoe de balken van de verdiepingvloer in de buitenmuur steken: daar zit ruimte tussen het hout en de steen, waardoor de lucht in de spouw vrij spel heeft in de tussenvloeren. Om dat te fixen moet of het plafond helemaal open, óf de vloeren op de verdieping. Dat is zo ingrijpend dat we daar nu even niet voor kiezen.

Maar ik verwacht een flinke besparing, én we zitten in een huis dat nu al veel prettiger toeven is.

Lagetemperatuurverwarming

Een tweede belangrijke actie betreft de inregeling van de CV installatie. Toen wij in 2002 in dit huis kwamen wonen, hebben we het compleet gestript en onder andere een heel nieuwe CV installatie laten plaatsen. Twee bijzondere kenmerken aan die installatie: een grote zonnecollector op het dak (de PV zonnepanelen zijn daar later omheen gelegd), én de installatie is ontworpen als lagetemperatuurinstallatie (LT). Dat wil zeggen:

  1. De watertemperatuur wordt niet hoger dan zo’n 40 à 50 graden
  2. Om met die watertemperatuur de ruimtes te kunnen verwarmen heb je vloerverwarming nodig (badkamer en later in de nieuwe uitbouw), en daar waar dat niet aanwezig is, grotere radiatoren (in technische termen: radiatoren met meer vermogen, een groter oppervlak).

En het is eigenlijk pas vorig jaar tot mij doorgedrongen dat de radiatoren op koude dagen eigenlijk altijd te heet waren voor een LT installatie. Op mijn thermostaat werd dat vermoeden bevestigd: tot boven de 70 graden was geen uitzondering, tijdens koude dagen in de winter van 2016/17.

Dus, de installateur gebeld, en hij heeft afgelopen najaar (2017) de ketel gemaximeerd op 50 graden. En wat blijkt: het huis is deze winter prima warm te krijgen.

Even slikken levert meer comfort, en flink lagere kosten

Kosten en baten:

  1. Nieuw Climaplus dubbelglas in de voordeur (één ruit; terwijl het drie ruitjes lijken te zijn) en voor het glas in lood: €1.300 (veel handwerk)
  2. Tochtstrips vervangen en plaatsen, verschillende ramen opnieuw stellen, vier balkondeuren opnieuw stellen, valdorpel in de voordeur, kelderdeur boven en onderkant passend maken met de tochtstrip én het lek in de nieuwbouw dichten: €1.800).

Door deze eenvoudige maatregelen, uitgevoerd door een goede timmerman, én een goed ingestelde Lage Temperatuur CV ketel, hebben we in de winter van 2017/2018 veel meer comfort ervaren (ook tijdens de koude februaristorm) én ons gasverbruik was afgelopen jaar 20% gezakt.