Bewoners Alteveer/’t Cranevelt bestrijden files met menukaart

Acht acties voor een duurzame wijk

Als bewoners van onze wijk kan je sinds deze week kennismaken met duurzame mobiliteit. Dat kan op acht verschillende manieren. De actie moet leiden tot minder spitsverkeer op de drukke Apeldoornseweg. Daarnaast moet het bijdragen aan een meer leefbare en duurzame wijk.

In de menukaart (begin september huis-aan-huis verspreid in de wijk) staan de verschillende mogelijkheden waarmee je bovendien spaart voor een beloning voor de wijk, én waardebonnen voor jezelf.
Voor de wijk wil de wijkraad een elektrisch voertuig aanschaffen voor het vervoeren van minder mobiele wijkbewoners.
Het project wordt door de gemeente Arnhem ondersteund, en loopt tot eind 2017.

Fietsen voor een beloning

In Alteveer/’t Cranevelt zijn er flinke hoogteverschillen. Met een elektrische fiets of bakfiets kom je een stuk gemakkelijker de heuvel op. Met een elektrische bakfiets kun je bovendien gemakkelijk je kinderen naar school brengen en daarna doorrijden naar je werk.
Je kan gratis kennismaken met een elektrische (bak)fiets. Na een week uitproberen, geef je de fiets door aan een wijkgenoot die ook het gemak van de e-bike wil ontdekken.

Met de Ring-Ring® app kan je sparen voor korting bij de Coop supermarkt en bij Burgers Zoo. Naar verwachting komen daar binnenkort nieuwe partijen bij. Wie de app installeert, ziet hoe vaak hij of zij gefietst heeft en hoeveel er al gespaard is voor de wijkbeloning. Fietsritten tijdens de spits worden extra beloond.

Minder parkeeroverlast met deelauto’s

Autodelen is in opkomst. Hoe meer mensen hun auto delen, des te minder auto’s er in de wijk nodig zijn. Zo kan de parkeerdruk omlaag en kunnen we leukere dingen kunt doen met de openbare ruimte.
Je kan een gratis proefrit maken in een deelauto, of je eigen auto delen met de buren, via de reeds bestaande autodeelplatforms Mywheels en Snappcar.

Ook willen we in het voorjaar va 2018 minimaal vier deelauto’s op zonne-energie in de wijk te plaatsen (We Drive Solar).

Kickoff tijdens het buurtfeest

Tijdens het buurtfeest dat op 8 en 9 september plaatsvond in de wijk, vond de aftrap van het project plaats. Terwijl kinderen zich uitleefden op gekke fietsen, probeerden verschillende ouders enthousiast een elektrische fiets of bakfiets uit. Het leverde de eerste aanmeldingen op voor de e-bike en de e-bakfiets. Ook was er veel belangstelling voor een proefrit met een auto van WeDriveSolar. Na de kickoff zijn er op de website www.probeeraanbod.nl direct na het buurtfeest al ruim dertig aanmeldingen binnen.