Je huis doormeten – een gratis rekentool

De werkgroep Nul op de Meter heeft al met een versie van deze rekentool gewerkt. Sinds deze zomer is de tool, inclusief handleiding, via Energielinq voor iedereen beschikbaar.

Wat doet de tool?

Je stopt er alle benodigde gegevens voor je huis in, en je kan aanpassingen doorvoeren (isolatie, warmtepomp, zonnepanelen, etc.) om te zien wat het effect is op de energiebalans in je huis.

Wat is de ervaring?

Onze ervaring is dat je er echt even voor moet gaan zitten: je moet goed weten wat de oppervlakte is van muren, vloeren, je dak, en raampartijen. Dus met het meetlint door je huis is een eerste stap (fijn dat je die bouwtekeningen goed hebt bewaard!).

Daarnaast is er best wat uitzoekwerk, om bijvoorbeeld het rendement van je CV installatie te achterhalen, of de Qv waarde van je huis. Gelukkig is er een heel leesbare handleiding te downloaden die uitleg geeft over deze en andere technische zaken.

Het resultaat?

Je krijgt goed inzicht in de energiebalans van je woning. In de afbeelding een (fictief) voorbeeld.

Fictief voorbeeld van het energieverbruik van een huis waarbij drie alternatieve scenario’s zijn doorberekend

De linkerbalk geeft aan wat je aan energieverbruik hebt opgegeven (gas en elektra). De tweede balk geeft aan wat de tool verwacht, op basis van alle gegevens die je hebt ingevuld. Het is normaal wanneer dat zo’n 10% afwijkt van je meterstanden (eerste balk). Het gaat tenslotte om een modelberekening. Een benadering dus.

De opvolgende balken geven de energiebalans weer wanneer je bepaalde maatregelen neemt. Je kan verschillende scenario’s laten doorrekenen. In de afbeelding bovenaan dit artikel zie je meer details.

Wij kwamen bij onze doorrekeningen (dat was een eerdere versie van de tool) fouten tegen: bepaalde aanpassingen aan het huis resulteerde in foutieve eindresultaten. We hebben deze versie van Energielinq nog niet aan een test onderworpen, maar je merkt het gauw genoeg als het isoleren van de gevel bijvoorbeeld géén invloed lijkt te hebben op je gasverbruik.