De Warmtepomp, één van de belangrijke schakels in de puzzel naar nul op de meter

Op weg naar Nul op de Meter doen we veel kennis op. Op het congres van Building Holland hebben we afgelopen week veel geleerd over de toepassing van warmtepompen.

Over hoe een warmtepomp precies werkt, gaat dit artikeltje niet. Wel over wat er in je huis moet gebeuren om een warmtepomp zinvol te maken.

Toepassing warmtepomp:

  • Alleen je huis verwarmen met een warmtepomp werkt als je lage-temperatuur-verwarming hebt. Dat wil zeggen dat je radiatoren niet zo heet hoeven te worden om je huis warm te krijgen. Lage temperatuur verwarming verwarmt een goed geïsoleerd huis beter, gelijkmatiger, én zuiniger. Je krijgt er dus meer comfort voor terug. Vloerverwarming, en waar dat niet mogelijk is, wat grotere radiatoren, maken lage temperatuur mogelijk. Om te weten of het haalbaar is in jouw huis kan je zelf een test doen bij kou in winter de temperatuur van je ketel laag te zetten op 50 °C en checken of het dan wel warm wordt.
  • Zoals gezegd: warmtepomp in combinatie met vloerverarming werkt goed. Vloerverwarming werkt bij lage temperatuur, en kan dus goed overweg met de lagere temperatuur in het systeem.
  • Een mooie tussenoplossing zijn de hybride systemen. Die zijn hip: een warmtepomp voor de basis, en gas en/of elektriciteit om bij te springen als de warmtepomp het alleen niet lukt.

Energiebehoefte omlaagbrengen: Isoleren en slim ventileren

De basis voor het Nul Op de Meter concept, waarin de warmtepomp een belangrijke rol speelt, is dat je je huis zo goed mogelijk isoleert. In het huis aan de Mozartstraat 15 is een uitgebreide thermografische test gedaan, waarin je kunt zien wat voor problemen je tegen kunt komen in een huis uit begin jaren ’50.

Daarnaast is luchtdichtheid van belang om op een slimme manier te kunnen ventileren (zie ook de rooktest, en de blower-door test, uitgevoerd in de Mozartstraat).

Een luchtdicht huis klinkt vervelend, maar waar het op neer komt is dat je je huis actief ventileert, waarbij rond 90% van de warmte in de uitstromende lucht wordt gebruikt om de koude instromende lucht te verwarmen (met warmteterugwinning, oftewel WTW). Ook dit principe leidt tot meer comfort, gelijkmatiger en zuiniger verwarming (én koeling!).

Komende week komt de werkgroep Nul op de Meter bij elkaar. Dat zal meer nieuws, kennis en vragen opleveren!