Nieuw en kansrijk: zonnepanelen en isolatie in je dak

Het HAN demonstratiehuis (foto: David Berg)

Ons huis aan de Mozartstraat willen we onder handen nemen. Eén van de uitdagingen is het dak: isoleren, groot oppervlakte met zonnepanelen, betaalbaar, snel te bouwen, en het moet er ook mooi uit zien.

Dus, onze adviseur Nicolaas van Everdingen heeft een bezoek geregeld. Vandaag zijn we op bezoek geweest in het HAN demonstratiehuis waar twee leveranciers een mooie oplossing demonstreren. En ze laten in het voorbijgaan even zien hoe samenwerken loont.

De platen van IsoBouw worden zoveel mogelijk op maat geleverd (foto: IsoBouw)

Isolatie

IsoBouw heeft in het demohuis de isolatie geleverd. Het gaat om de zogenaamde SlimFix platen die grote lengtes kunnen overspannen, goede isolatiewaarde opleveren (tot een Rc waarde meer dan 7) en waarop je direct de zonnepanelen kunt plaatsen.

Zonnepanelen

Dak (op basis van de Isobouw isolatieplaten) met geïntegreerde zonnepanelen van Stafier Solar op het HAN demonstratiehuis (foto: David Berg)

Stafier Solar is verantwoordelijk voor een mooie oplossing om zonnepanelen en de waterkerende laag op zo’n manier te integreren dat het eigenlijk nauwelijks zichtbaar is dat het om zonnepanelen gaat. Bezoekers van het demohuis van de HAN hebben de vraag al gesteld: wat voor mooi leisteen ligt daar op het dak?

Een interessant bezoek, dat zomaar een paar vragen oplevert:

  • Ik ben benieuwd naar het kostenplaatje: gaat deze optie de kosten voor het energieneutraal krijgen van onze woning aan de Mozartstraat naar beneden brengen?
  • Kunnen we met deze leveranciers verder, bijvoorbeeld door het bundelen van inkoopkracht in onze wijk?
  • Levert het nieuwe technische inzichten op (isolatie, renovatie)?
  • Hoe ziet onze wijk eruit met allemaal van deze mooi glimmende zwarte daken?
  • Wat is het prijskaartje wanneer je steenrode zonnepanelen integreert?
  • En ik ben benieuwd naar het lectoraat dat deze woning heeft neergezet: het lectoraat Architecture in Health van lector Masi Mohammadi, die ook hoogleraar is op de Technische Universiteit Eindhoven bij de faculteit Bouwkunde waar zij de leerstoel Smart Architectural Technologies bekleedt.