Samen naar energieneutraal

Deel 3 – over tocht en ventilatie

Ga naar: Deel 1, Deel 2, Deel 4, Deel 5

Ga jij iets aan je huis doen, weet dan dat aardgas gaat verdwijnen. De enige onzekerheid is wanneer onze wijk aan de beurt is. Het advies is: bij renovatie, verhuizing, groot onderhoud: doe het meteen goed.

In Deel 1 kan je lezen over het stappenplan waarmee je orde kunt scheppen in de vele keuzes die je te maken hebt. Deel 2 benoemt enkele typische problemen die we in de ‘schil’ van huizen in onze wijk zijn tegengekomen. Heel handig als je aan de slag wilt om energie te besparen. In dit derde deel gaan we in op het verschil tussen tocht en ventileren. Voor iedereen die er induikt blijkt dit een eye-opener te zijn.

Het advies voor de huizen in onze buurt

  • zorg ervoor dat de schil van je huis (ramen, deuren, vloer en dak) zo dicht mogelijk is (let ook eens op lucht die om het kozijn, dus tussen kozijn en het steen, het huis in komt)
  • onderbreek de luchtstroom die beneden (kelderdeur, langs plinten, voordeur, achterpui, etc.) je huis inkomt en boven (vlieringluik, dakconstructie, dakdoorvoeren, etc.) je huis uitstroomt
  • zorg ervoor dat je gecontroleerd kunt ventileren (al dan niet mechanisch, en al dan niet met warmteterugwinning):
    • … aanvoer van verse lucht in de slaapkamers en woonkamer
    • … afvoer van ‘vuile’ lucht in de keuken en vochtige ruimtes (toilet, badkamer)

Frisse lucht!

Onze conclusie na vijf huizen te hebben onderzocht in de wijk is: isoleren is belangrijk. Maar belangrijker is om dat goed te doen (en met goed bedoelen we luchtdicht).

In gesprek met bewoners krijgen we vaak te horen:

“Ik kan mijn huis wel luchtdichter maken, maar hoe zit het dan met de frisse lucht?”

Maar mijn dak of vloer is toch geïsoleerd?

Hartstikke goed. Maar, zoals je in Deel 2 hebt kunnen lezen: vaak is isolatie niet luchtdicht aangebracht.

Tocht: dat is toch gezonde ventilatie?

In Nederland is de norm voor het gezond en comfortabel ventilerenvan woonhuizen 100-200 m3 per uur.

Wij meten in de vijf woningen in onze wijk tussen de 1.500 en 2.225 m3 per uur (zie de vijf rapporten). Let wel: deze metingen worden gedaan met alle ramen, deuren, en ventilatieroosters gesloten!

Dat heet tocht, is vaak niet comfortabel, en kost in de winter handenvol gas.

Tocht ≠ Ventilatie

Op de bank last van koude voeten? Aan tafel een koude rug? Dat kan een koude muur, vloer of plafond zijn, maar het kan ook een koude luchtstroom zijn, uit de vloer, door kieren langs het kozijn, of onder de gangdeur door de woonkamer in. En het vervelende met ‘natuurlijke ventilatie’ (ook wel tocht genoemd) is dat de luchtstroom afhankelijk is van de windsnelheid.

Wat te doen?

Koude lucht komt vaak onderin het huis naar binnen (vloer, voordeur, toilet in de hal), warmt op, en verlaat het huis door kieren en gaten bovenin. Als je weet hoe een schoorsteen werkt, dan snap je dat het verstandigis de deur of luik naar de vliering dicht te doen om die ongewenste luchtstroom tegen te gaan.

Het mooie is: met een paar goed geplaatste tochtstrips langs goed gestelde ramen/deuren kan je veel tocht tegengaan!  Als jegeïnteresseerd bent in een workshop tochtbestrijden onder leiding van onze specialist, Peter van der Kleij, stuur even een e-mail aan info@duurzaamcraneveer.nl.

Wil je niet wachten: een goede tochtstrip koop je niet bij de Gamma of Praxis, maar (zeer betaalbaar) bij de specialist: https://www.luchtdichtshop.nl/ (SolidSeal tochtstrip en dubbelzijdig tape 20mm).

Ga naar: Deel 1, Deel 2, Deel 4, Deel 5

 

Top