Wat kun je zelf doen?
Als eigenaar binnen een VvE moet je de schil van het gebouw met de andere eigenaren aanpakken. Maar er is veel wat je zelf kunt doen. Kijk hiervoor bij kleine maatregelen voor tips en ideeën. Ook kun je veel doen met gedragsmaatregelen. Door gebruik te maken van energiebruiksmanagers van je energieleverancier of een andere partij in de vorm van apps of een email met je energieverbruik per maand kun je beter inzicht krijgen in je energieverbruik en daar zelf invloed op uitoefenen. Korter douchen, deuren sluiten, de thermostaat iets lager zetten. Al snel bespaar je zo flink op je energierekening.
Informatie voor je VvE
Een Vereniging van Eigenaren deelt de verantwoordelijkheden voor het gebouw. Samen beslis je over het schilderwerk en over wie de stoep veegt. Afspraken hóe je dat doet worden op twee manieren vastgelegd;
- In de splitsingsakte worden de harde afspraken vastgelegd. Wat is van wie, wie zit er in het bestuur etc.
- In het huishoudelijk reglement worden de praktische afspraken vastgelegd.
Als je iets wilt veranderen moet je voor de splitsingsakte naar de notaris. Maar het huishoudelijk reglement kun je iedere vergadering, op de voorwaarden van de akte (bv. met meerderheid van stemmen), aanpassen. Lees meer over beheer en bestuur op Nederlandvve.nl.
Als je wilt verduurzamen doe je dat ook samen. Het dak, de muren, de vloer en de ramen zijn meestal een beetje van iedereen. Dus zorg ervoor dat je iedereen ook meekrijgt bij je plannen. Lees de akte en het reglement en presenteer je plan bij de ALV. Hoe je dat precies doet en waar je aan moet denken vind je op de site van VvE’s met energie. Zij bieden een stappenplan en handige tips voor het proces.
Ondersteuning bij verduurzaming
Arnhem AAN laat zien welke goede voorbeelden er in Arnhem zijn. Arnhem AAN werkt met AANjagers; bewoners met ervaring met verduurzaming. Zij kunnen je verder helpen om de volgende stap te zetten. Ook de Gereedschapskist van de AANjagers biedt mogelijkheden. Het AANjaagfonds is speciaal opgericht om duurzame wijk- en buurtinitiatieven te ondersteunen in de uitvoering van hun activiteiten.
Zelf thuis aan de slag? Op Energieloket Midden Gelderland kan je terecht met je vragen over energie. Bijvoorbeeld over de isolatie van je woning, over zonnepanelen, of over een nieuwe warmteinstallatie. Ook kun je er een gratis woonwensenscan aanvragen!
Landelijk is VvE belang de aangewezen vraagbaak. Op hun site en in het tijdschrift zijn voorbeelden te vinden van verduurzaming met tips, aandachtspunten en nuttige links. Bovendien kan VvE belang met je meedenken over waar je moet beginnen. Als je lid bent is dat gratis.
Subsidie
Er zijn verschillende subsidies aan te vragen als VvE. Voor algemene procesondersteuning kun je terecht bij Arnhem AAN.
Ga je als Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het gebouw maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van de regeling tot en met 31 december 2022. Meer uitleg vindt je hier
Ook bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je subsidie krijgen voor een energieadvies. Voorwaarde is dan wel dat je minimaal twee van de maatregelen uitvoert.
Daarnaast zijn er verschillende leningen voor duurzame maatregelen. Een overzicht vind je bij de Energiesubsidiewijzer en bij het NEF.
Zonnepanelen
Zonnepanelen lijken de makkelijkste maatregel voor een VvE. Het dak is groot maar er zijn een aantal aandachtspunten;
- Maak eerst een totaalplan voor het hele gebouw. Dit zogenaamde duurzaam meerjarenonderhoudsplan stelt je in staat om een zorgvuldige afweging van de investeringen te maken. Voor meer informatie over het opstellen kun je contact opnemen met het ELMG. Zij werken samen met de AdviesBrigade die je kunnen helpen bij het maken van een plan.
- Denk ook aan warmte als mogelijkheid. PVT panelen of zonnecollectoren zetten zonlicht om in warm water wat wordt opgeslagen in een buffervat. Het is wel duurder maar levert ook veel meer op.
Informatie over zonnepanelen vind je op de website van Milieu Centraal.
Informatie over de verdeling van stroom en praktische VvE-zaken vind je bij VvE zonnecoach.
Meer lezen
Er is veel geschreven over een aanpak voor VvE’s.
TNO heeft met partners een uitgebreid onderzoek gedaan naar maatregelen. Op deze site vind je tal van links en hulpmiddelen.
Energielinq biedt bouwtechnische materialen voor Nul op de Meter. Ook voor VvE’s. Dit is iets om met een bouwtechnisch adviseur te bespreken.
Kijk voor meer informatie op: