Warmtecamera wandeling: inzicht in isolatie van jouw huis

Warmtecamerawandelingen uitgesteld

Het weer is niet geschikt voor de warmtecamerawandelingen (zie onder).

De vrijwilligers van Duurzaam Craneveer zijn weer op pad om wijkbewoners inzicht te geven in de isolatie van de huizen. Waar lekt warmte uit jouw huis? En wat is de eerste volgende logische stap in het verduurzamen van de woning?

Als het onder de 10 graden blijft/wordt gaan we meer wandelingen plannen! Interesse? Houd dan NextdDoor of deze pagina in de gaten.

LET OP: voorwaarde is wel dat:

  • het niet regent
  • het verschil tussen binnen en buiten temperatuur minimaal 10 graden is. Dus buiten temperatuur liefst goed onder de 10 graden.
  • de ruimtes in huis meerdere uren verwarmt zijn op ongeveer 20 graden.
  • de zon niet intensief lang op het huis heeft geschenen.

Zie onderstaand voor de laatste tijden en startlocaties. Bijgewerkt op 30 januari.

Datum Tijdstip vertrek Verzamelplek

Door weersomstandigheden (!)
nog geen data gepland!

   
     
     
     
     

Je krijgt inzicht in wat mogelijk een verstandige stap is om je woning te verduurzamen.

We verzamelen steeds op een specifiek tijdstip op één plek in de wijk (zie het schema dat we steeds bijwerken) en vertrekken dan met de groep langs de huizen van de mensen die meelopen.

De foto’s die we maken kan je naderhand via de mail ontvangen.

De ervaring leert dat door een paar huizen te bekijken met een warmtecamera, dat je beter gevoel krijgt waar mogelijke warmtelekken zitten, én je krijgt dus inzicht in een goede vervolgstap om je huis te verduurzamen.

Warmtehuishouding

En als je meer wilt weten over hoe je dat nou aanpakt, je huis stap voor stap klaar maken voor de energietransitie: warmtehuishouding. Ook hebben we in december een brochure huis aan huis verspreid (bij de grondgebonden woningen in de wijk).

Waarom die voorwaarden voor deze wandeling?

Metingen met een warmtecamera worden door veel factoren beïnvloed. Het heeft geen zin met de camera aan het werk te gaan als metingen niet betrouwbaar zijn. Daarom gaan we alléén van start wanneer:

  • Het niet regent (vocht geeft temperatuurbeelden die niet valide zijn: verdampend water is koud, waardoor een warmtelek in een natte muur mogelijk niet zichtbaar is met de camera)
  • Het niet (hard) waait (wind verstoord de temperatuurverdeling op een onvoorspelbare manier, waardoor metingen niet betrouwbaar zijn)
  • De buitentemperatuur liefst goed onder de 10 graden is (het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur moet minimaal 10 graden zijn).
  • de ruimtes in huis meerdere uren verwarmd zijn op ongeveer 20 graden (dan zijn warmtelekken goed zichtbaar)
  • de zon niet intensief op het huis heeft geschenen (zonnewarmte blijft lang in steen zitten, en maken metingen onbetrouwbaar)