Warmtepomp in een strenge winter: twee pioniers vertellen

In onze wijk hebben afgelopen tijd, twee woningbezitters een warmtepomp laten plaatsen.

Jeffrey deed dat in zijn huis aan de Helena Coetsstraat, in de herfst van 2017. Zijn ervaringen:

Ik ben erg tevreden over de warmtepomp. Wij hebben een Loria Duo van Techneco. Dit is een apparaat, geheel ter vervanging van de cv ketel. Dus voor warm tapwater en voor cv. Ik vind het een vrij groot apparaat omdat er een 190 liter boiler in het apparaat is verwerkt. Je moet rekenen op ca 1,8 meter hoogte en een diameter van ca 65 cm. Bij ons past ie prima achter de deur van de studeerkamer.

In de overweging zou ik meenemen dat de Loria eigenlijk alleen geschikt is voor “lage temperatuur verwarming” dus voor vloerverwarming. Op dit moment [februari 2018] heeft de pomp het erg moeilijk omdat het de laatste dagen natuurlijk erg koud is en wij het huis (nog) met traditionele radiatoren verwarmen. Omdat de buitenlucht te koud is, kan er geen warmte omzet plaatsvinden en schakelt de pomp dan ook de verwarmingselementen in om bij te warmen. Warm tapwater is geen enkel probleem trouwens.

De buitenunit hangt bij ons aan de gevel. Ik vind het geluid van de buitenunit erg meevallen ook als ie op 100% draait. Wel is het aan te bevelen om de buiten unit op een dak (boven een afvoer/goot) te plaatsen. Er komt namelijk heel veel condenswatervrij wat aan de gevel zorgt voor een waterval. Techneco heeft hier een bak onder geplaatst maar is toch een gedoe.

Al met al een prima alternatief voor een cv zelfs met dit koude weer zolang je vloerverwarming aanlegt. Met radiatoren zoals wij nu hebben en de kou van de laatste dagen kan de pomp de verwarming van het huis eigenlijk (net) niet aan.

Ik schat in dat de pomp op jaarbasis zo’n 2500 kWh zal verbruiken aan energie (huishouden 5 personen) maar dan ben je wel je gasverbruik kwijt waardoor je jaarrekening tbv energie met ca 2/3 lager wordt.
Kosten van de Loria inclusief aanleggen zijn ca € 8.500,- en daarvan krijg je € 2.300,- subsidie retour (cijfers najaar 2017).

Onze tweede pionier, Michel, heeft vóór dat zij in hun nieuwe huis trokken aan de Lisztstraat een flinke investering gedaan. Het huis heeft géén gasaansluiting meer! Over zijn ervaringen lees je binnenkort meer.