Duurzaam Craneveer gaf Ivo en Hanneke de boost tot verduurzaming

De volgende stap zetten in een milieubewust leefpatroon: hoe doe je dat? De thermografische scan van Duurzaam Craneveer kwam voor Ivo Veldman en Hanneke Langendam op precies het juiste moment.

Het huis van Ivo en Hanneke uit de Meyrooslaan stamt uit de jaren ’50 en is sinds een jaar in hun bezit. “We lieten een bouwrapport opstellen en stegen van label G naar D (de indicatie van een energiezuiniger huis). We dachten dus dat het wel goed zat, maar in de winter was het erg fris in huis.” Het was dus tijd om het huis grondig onder de loep te nemen.

Via de website Nextdoor en het wijkblad Craneveer kwamen ze in contact met Duurzaam Craneveer, dat nog een huishouden zocht om een scan in het type woning van Ivo en Hanneke uit te voeren. “We hebben ons aangemeld. Het vormde de boost om ook echt te beginnen met de verduurzaming van ons huis”, zegt Ivo.

De scan – die het nodige spektakel opleverde omdat de rook van de blowerdoortest twee huizen verderop uit het dak kwam – bleek een echte eyeopener voor de twee. “Ik stond versteld van de resultaten uit het rapport”, aldus Hanneke. Dat toonde namelijk een hoop informatie over gebreken aan hun huis. De spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld niet volledig aangebracht en de leidingen kunnen kapotvriezen omdat de knieschotten achter het dak niet zijn geïsoleerd.

Ivo: “Aan alleen het rapport heb ik niet zoveel, maar dankzij de bijeenkomst met presentatie over het onderzoek die daarna volgde, heb ik veel geleerd. Het was fijn om daar vragen te kunnen stellen. We willen de problemen aanpakken en vooral zeker weten dat we het dan goed doen. Als je iets niet juist isoleert weet de kou dat gat perfect te vinden, dan heeft het nog geen zin”, weet hij.

“Veruit de meeste adviezen uit het rapport gaan over onze zolder, daar gaan we als eerste aan de slag”, aldus Ivo. Daarom schakelen ze binnenkort de hulp in van Peter van der Kleij, de uitvoerder van de scan. “Hij heeft onze eerdere woning ook verbouwd, we vinden het fijn om met hem door te gaan”, zegt Hanneke. “Hopelijk kan hij dingen voordoen, zodat wij dat vervolgens zelf kunnen afmaken.”

Elk steentje dat je kunt bijdragen aan het milieu is mooi meegenomen, vinden Ivo en Hanneke. “Zuinig zijn met energie en duurzaam leven is belangrijk, maar waar je moet beginnen is niet eenduidig”, stelt Ivo. Op dat dilemma is, dankzij het rapport dat de thermografische scan van hun woning opleverde, een voorlopig antwoord gekomen.

Ivo en Hanneke hopen dat verhuurder Portaal, dat een deel van woningen in de Meyrooslaan beheert, ook meer onderzoek laat doen naar de isolatie van de huizen. “Als wij het goede voorbeeld geven, volgen hopelijk meer mensen”, besluit Hanneke.