Aardgasvrij… wie, wanneer, wat?

Is deze vraag al eens bij jou opgekomen:

“Wie bepaalt hoe en wanneer mijn huis aardgasvrij wordt?”

We zullen er allemaal aan moeten geloven. Wanneer en hoe, dat is de vraag. In dit artikel van HIER opgewekt staan de belangrijkste antwoorden op een rijtje. Een korte samenvatting:

Wie bepaalt wanneer jij van het gas af moet zijn?

Uiteindelijk wordt die deadline bepaald door de gemeente. Daarbij onderzoekt de gemeente per wijk de opties. Enkele zaken die een rol spelen zijn bijvoorbeeld de staat van het gasnet/riolering/stroomnet en mogelijk geplande renovatie van huurwoningen in de wijk.

Of dat nu 2030 of 2040 wordt: keuzes die je nu maakt, gaan invloed hebben op de mogelijkheden die je over 5 of 10 jaar hebt, of op de waarde van je huis.

Wie bepaalt wat het alternatief is voor jouw wijk?

Als wijk zullen we gaan onderzoeken met de gemeente over de beste opties voor de wijk. Wat kan er allemaal? Wat is wenselijk? Wat past het best bij de huizen in onze wijk? Wat zijn de kosten? Wat moet je als huizenbezitter zelf doen, wat doen we als wijk gezamenlijk, en wat doet de gemeente?

Uiteindelijk ben jij als woningbezitter verantwoordelijk voor hoe je energiehuishouding van je huis eruit ziet. En gezamenlijk (als wijk, met hulp van de gemeente) bepalen we de beste gemeenschappelijke voorzieningen.

Wie bepaalt wat jij doet in je huis?

Als je een koopwoning hebt, bepaal jij wie jouw huis binnenkomt en wat er voor werkzaamheden worden uitgevoerd.

Er is één uitzondering: tot en met de meters in de meterkast, bepaalt de netbeheerder. Dat wil niet zeggen dat je het helemaal zelf moet uitzoeken, maar wel dat je zelf kunt kiezen. Alleen niets doen, is geen optie, want dan heb je op een gegeven moment een koud huis.

Lees hier het hele artikel.