Buurkracht: “Alteveer-Cranevelt schittert op Duurzame Huizen Route”

Onderstaande tekst is overgenomen van een artikel op Buurkracht

Op 4 en 11 november vond de Nationale Huizen Route plaats. Buurkrachtbuurt Alteveer-Cranevelt deed mee met maar liefst 11 adressen. Niet gek op een landelijk totaal van 360. En er werden flink wat bezoekjes afgelegd. Rob Groen van Duurzaam Craneveer, de drijvende kracht achter de deelname: “Wij geloven in de kracht van goede informatie uit je eigen buurt.”

Tijdens de Duurzame Huizen Route stellen huiseigenaren hun woning open voor publiek. Wie meer wil weten over hoe je je huis kunt verduurzamen, wat er allemaal bij komt kijken en wat het oplevert, kan op die manier ervaringen uit eerste hand horen. “Dat leek ons ook leuk voor Alteveer-Cranevelt, vertelt Rob. “We hebben wijkgenoten aangesproken van wie we wisten dat al ze duurzame maatregelen hebben genomen en hadden zo in no time aardig wat adressen bij elkaar. Bewust niet alleen van enorme koplopers die allerlei spectaculaire dingen gedaan hebben, maar ook gewoon van huishoudens die spouwmuurisolatie hebben laten aanbrengen of zonnepanelen hebben. Want daar begint het vaak mee.”

Terugverdientijd interesseert me niet

Rob stelde zijn eigen huis ook open, waar hij zijn ervaringen met vloerisolatie en HR++-glas deelde. “Niet heel bijzonder, maar het is wel een mooi voorportaal naar bijvoorbeeld een warmtepomp.” Die konden buurtgenoten in werking zien bij Jeffrey Rampaart op de Helena Coetsstraat. “Ik heb voor een warmtepomp gekozen omdat ik het belangrijk vind om de aarde door te geven aan mijn drie kinderen. Het liefst schoon. Ik vind dat ik daar een taak in heb. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook zonnepanelen – waarmee ik de extra stroom die de warmtepomp verbruikt, zelf opwek – en een elektrische auto. Terugverdientijd interesseert me niet.”

Warme belangstelling voor warmtepomp

Over zijn deelname aan de Duurzame Huizen Route hoefde Jeffrey niet lang na te denken. “Ik zag het als een mooie kans om anderen te inspireren en was meteen enthousiast. Ik ben er ook trots op dat ik de grootste groep bezoekers heb gehad. Vooral de warmtepomp trok veel belangstelling en ik verwacht dat ik zeker een paar mensen ook dichter bij die stap heb gebracht. Ondanks dat ik er zelf best wat kinderziektes mee heb. Voor de installateur was het nieuw om zo’n ding aan te sluiten, de thermostaat is enorm ingewikkeld – je moet een heleboel handelingen verrichten om een ruimte op een andere temperatuur te zetten. En omdat ik nog geen vloerverwarming heb, moeten de radiatoren het werk doen. Dat lukt, maar het duurt wel lang om het huis op te warmen. Ik kan niet wachten tot er vloerverwarming is aangebracht. Ik ben nu bezig met een aannemer, maar het wordt nog een hele klus.”

Zonnecollectoren en -panelen in één

Ook Gerda Hendriks trok met haar Solar Energy Booster-systeem aardig wat bekijks. “Dat systeem bestaat uit aluminium platen die je achter je zonnepanelen kunt klikken. Zo krijg je PV-T panelen die niet alleen elektriciteit opleveren, maar ook fungeren als zonnecollector voor warm tapwater en je verwarming.” De panelen liggen op raamwerken op Gerda’s dak. Bezoekers konden ze niet van dichtbij bekijken, maar Gerda had er wel foto’s van gemaakt. “En in de garage kon ik het boilervat van 300 liter laten zien dat via het systeem op mijn dak tapwater verwarmt en helpt het huis te verwarmen. Bezoekers waren echt geïnteresseerd; iedereen had al wat kennis verzameld.”

Leren van elkaar

Met veel plezier legde Gerda aan haar bezoekers uit hoe het systeem werkt en hoe ze ertoe gekomen is. “Toen mijn cv-ketel aan vervanging toe was, kwam ik het toevallig op een energiemarkt tegen. Als landschapsarchitect zie ik voortdurend hoe belangrijk het is om zuinig met grondstoffen om te gaan. En ik wil ook een steentje bijdragen om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.” De gesprekken met buurtgenoten hebben haar zelf ook geïnspireerd. “Ik kreeg bijvoorbeeld tips over hoe ik het plafond van de garage kan isoleren en de vloer in de woonkamer. Zo merk je dat je van elkaar kunt leren. Alleen al daarom is het heel goed dat dit soort activiteiten in de buurt plaatsvinden.”

Meld je aan voor warmtebeelden

Duurzaam Craneveer kan terugkijken op twee succesvolle en leuke dagen. Rob: “Wij geloven in de kracht van goede informatie uit je eigen buurt. Je ziet wat anderen doen in een vergelijkbare woning en dat brengt je weer op ideeën.” De volgende activiteit staat alweer voor de deur. “We hebben weer een warmtecamera van Buurkracht in huis waarmee we in de buurt warmtebeelden kunnen maken en zo kunnen zien waar woningen energie lekken. Wie daar belangstelling voor heeft, kan zich aanmelden via duurzaam@craneveer.nl