Mobiliteit: enkele nieuwe woorden om in je oren te knopen

Vandaag een nieuw rapport langs zien komen (link onder). Een voorspellende analyse over mobiliteit die aan het denken zet. Een samenvatting kan je (in het Engels) in het rapport zelf lezen. De onderstaande lijst met afkortingen geeft een beeld van waar de voorspelling over gaat.

ICE: een auto met een Internal Combustion Engine (verbrandingsmotor), die gebruik maakt van een brandstof als benzine of diesel

EV: een Electric Vehicle. Soms worden hier hybride auto’s mee bedoeld (met zowel elektrische als verbrandingsmotor), maar eigenlijk wordt hier bedoeld de 100% elektrische auto.

AV: een Autonomous Vehicle, of zelf rijdende auto. Er zijn auto’s die zichzelf kunnen inparkeren, én er zijn auto’s die (zeer binnenkort) heel de VS kunnen doorkruisen van westkust naar oostkust zonder menselijke hand aan het stuur. Steeds meer nieuwe auto’s komen met een zelfrijdende opties beschikbaar.

A-EV: een EV met AV mogelijkheden.

A-ICE: een ICE met AV mogelijkheden.

IO: Individual Ownership. Verwijst naar het huidige model van autobezit, waarbij auto’s in het bezit zijn van of worden geleased door individuen. In de VS wordt door dit soort auto’s ongeveer 18.000 km per jaar gereden door deze auto’s.

TaaS TaaS staat voor Transport as a Service. Een nieuw model voor passagiers om toegang te krijgen tot vraaggestuurd vervoer. Het is mogelijk om een hoger diensten Een online infrastructuur die vraaggestuurde transportdiensten biedt, gebruik makend van grote hoeveelheden A-EVs. Er worden scenario’s voorzien waarin autonome auto’s tot 10x zoveel kilometers per dag rijden dan auto’s in persoonlijk bezit (IO).

Bron: RethinkX rapport, uitgebracht op 7 juli 2017, p. 13.
Rethinking Transportation 2020-2030. The Disruption of Transportation and the Collapse of the Internal-Combustion Vehicle and Oil Industries.