Als India de transitie aankan in 20-30 jaar, wat doet Arnhem?

Zonne-energieproductie in het licht van de ondergaande zon in de Himalaya, in Kashmir, India.

Vandaag werd ik helemaal blij van een National Geographic artikel dat het nieuwe, revolutionaire energiebeleid van Primier Modi beschrijft.

Op 11 mei maakte India op een energie-conferentie in Wenen bekend dat het land zich gecommitteerd heeft aan:

  • het ontkoppelen van economische groei van de schade die wij toebrengen aan onze omgeving. Energieminster Piyush Goyal: “Every moment counts…”
  • ALLE lampen, in huizen en op straat, zullen uiterlijk in 2019 (!!) zijn vervangen door LED
  • 160 Gigawatt aan zonne-energieproductie zal in 2022 gerealiseerd zijn, bovenop de huidige 22 GW (ter vergelijking: de VS hebben momenteel 100 GW).
  • 300 miljoen inwoners, van de 1,3 miljard, nu nog verstoken van elektriciteit, zullen de komende twee tot drie jaren aangesloten worden op elektriciteitsvoorzieningen

En ze zijn een snelheid aan het maken met het realiseren van deze doelen. Iedereen staat er versteld van. Al twee staten in India hebben de ambitie om helemaal over te stappen naar duurzame energie.

En: er wordt onderzocht hoe India de overgang naar elektrisch rijden kan gaan maken. Eerste ambitieuze doelstelling: in 2030 alleen maar elektrisch aangedreven auto’s in India.

De afhankelijkheid van kolen zal, alleen al door het vervangen van straatlantarens door LED’s drastisch verminderen. De CO2 uitstoot neemt daardoor af met de CO2 uitstoot van een land als Chili. Bovendien hoeven er minder energiecentrales gebouwd te worden, wat een bezuiniging oplevert van $7 miljard per jaar

Narendra Modi, Premier van India sinds mei 2014 (klik voor meer informatie)

Eén van de instrumenten is een nieuw bedrijfsmodel dat zijn inkomsten haalt uit de besparingen van energieverbruikers: Energy Service Company. Dit bedrijfsmodel zorgt ervoor dat er geïnvesteerd wordt in innovatie en goedkopere led lampen.

India is geld aan het verdienen, en zal dat veel meer gaan doen, aan duurzame energie. Onthoud deze naam: Primier Narendra Modi.