Verbluffend eenvoudig: de aardpijp

Hoe simpel kan het zijn: zo’n drie meter onder de grond is het constant een graad of 12. Zuig warme lucht aan door de aardpijp in de zomer en hij koelt af. Zuig koude lucht aan in de winter, en de ergste kou wordt eruit gehaald.

Dat betekent minder energie om te koelen dan wel te verwarmen. Een andere optie in de winter is om de “warme” lucht uit de pijp te gebruiken om via een warmtepomp je huis (voor) te verwarmen.

Er zit wel een maar aan:

De pijp moet zo’n 30 tot 50 meter lang zijn, én ingegraven op zo’n twee tot drie meter in, het liefst, vochtige grond. Uit de documentatie die onder andere op nulhuis.nl te vinden is:

Het rendement van de aardpijp zal afhangen van de soort grond waar hij in geplaatst is, de hoeveelheid lucht die er door gaat stromen en of de aardpijp in het grondwater zit.

Ook moet je zorgvuldig werken: de pijp moet echt dicht zijn, zodat er geen insecten in kunnen komen, het materiaal moet bacteriewerend zijn, én je moet goede filters installeren. Dit alles om schimmelvorming in de buis tegen te gaan.

Een alternatief is de grondcollector waarmee je warmte of koude uit de grond onttrekt door een met vloeistof gevulde slang die via een warmtewisselaar de energie omzet naar in het huis bruikbare warmte

Dus, heb je wat ruimte, en heb je zin in een goede work-out, lees hier meer achtergrond over de aardpijp. Graaf die kuil, leg een pijp, en geniet van een simpele, doeltreffende manier om energie te besparen op een belachelijk goedkope manier (wanneer je zelf graaft …).

(artikel is geupdate op 6-1-2018: link naar niet meer bestaande pagina weggehaald)